Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 22 марта 2012 г.


Bătălie între concursuri 


   Zig Ziglar afirmă că „ succesul este utilizarea la maximum a capacităţilor pe care le posezi ”. Cam același lucru încearcă să facă și mass-media din Republica Moldova în ultimii ani.
 
 Din ce în ce apar tot mai multe talk-show-uri în media națională, care au priză la public. Deja pentru a treia oară, în țara noastră, s-a dat start concursului Fabrica de Staruri, și iată cum a fost începutul. Forfotă mare pe seama acestuia se face și dacă e să fim sinceri trebuie să recunoaștem că primele două încercări au fost mai reușite, chiar dacă nu au avut ediție internațională. Dar abia suntem la început, au mai rămas douăsprezece săptămîni pînă la final și cine știe poate chiar de sîmbăta viitoare se schimbă totul spre și mai bine.

Un alt show este și preselecția națională a Eurovision-ului, care s-a desfășurat pentru a șaptea oară și învingător de această dată este Pasha Parfeni. Deși de foarte puține ori am reușit să ne plasăm în primele zece locuri, totuși rămînem a fi optimiști și sperăm că cîndva vom aduce Eurovision-ul la Chișinău.

Oare ce au comun acestea sau ce le diferințiază?
 Sunt concursuri, se face show, există juriu și se implică și publicul, ambele au neapărat un cîștigător și nu învinge prietenia ca de obicei, ediție în direct, piese live, accentul se pune pe muzică, etc.
 Ei și cum la noi nu se petrece nimic fără laude și bîrfe, voi încerca să compar aceste două „competiții”.
 Începutul: Fabrica de Staruri începe cu un „Bună seara” rostit de Marius Floria Vizante, actor român, după care urmează o foarte scurtă prezentare a emisiunei și se dă start adevăratului show cu dansurile prezentate de către trupa de dans Just Friends. Eurovision-ul este deschis de Ansamblul de Naiști, condus de către Ion Negură. Apoi apare și startul dat de către cei patru prezentatori, după care vine și mult așteptaul „Bună seara”.
Participanții: La FdS. există șaisprezece persoane de vîrste diferite atît din țară cît și de peste hotarele acesteia. La ESC Finala Națională, s-au prezentat douăzeci și unu de finaliști, la fel de vîrste diferite dar originari din Republica Moldova.
Juriul: FdS. este alcătuit din trei persoane și din prima pare a fi destul de aspru și corect. Deasemenea este amplasat în sală și are dreptul la replică, critică. ESC Finala Națională, a fost alcătuit din șapte persoane, amplasat într-o odaie, fără a oferi în direct un comentariu.
 Ediția: FdS. este transmisă de către postul de TV, Prime. Lucrurile se petrec într-un platou destul de mare, există contactul cu publicul. Cît privește tehnologia este destul de bună, fără sunete sau imagini întîrziate. ESC Finala Națională, a fost transmisă de către Moldova 1. Deasemenea cu un platou mare, deși cînd te afli acolo lucrurile stau puțin altfel. Aici mai există și green room, de unde se transmit mesajele participanților către telespectatori și nu numai.
 Ei și totul pare a fi bine și frumos , fără nici o deosebire. Iată că ceea ce le face pe astea două diferite este : în primul rînd faptul că în cazul Fabricii de Staruri, decizia finală o ia publicul,iar la Eurovision aceasta ia revenit juriului.

Oare e corect, dacă la Baku, în acest an, totul va hotărî cei zeci de mii de telespectatori. Și în cel de al doilea rînd este acea unică șansă de-a nu greși. După cum știm Eurovision-ul are loc o singură dată în an, de aceea emoțiile sunt mai mari, pregătirile decurg de mai mult timp pentru o singură piesă, care mai trebuie să apară în exclusivitate , doar cu cîteva zile înaînte de acesta și în caz de eșec e nevie de mai multe încercări. Pe cînd la Fabrica de Staruri dacă ai greșit , atunci ai o săptămînă la dispoziție pentru a rezolva totul. Din practică se observă că anume aceasta se și întîmplă cel mai adesea. Aici piesele sunt deja cunuscute, acestora nu le rămine decît sa transmită msajul acestora așa cum ei îl simt.

Комментариев нет:

Отправить комментарий