Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 10 мая 2012 г.


Cinematografia din Moldova

         În ultimii ani se pare că filmele basarabene cîștigă tot mai multă audiență, atît în Republica Moldova cît și peste hotarele ei. Deși nu sunt la curent cu ultimele noutăți în acest domeniu, totuși internetul abundă cu informații despre cinematografia noastră.
           Iată că în anul 2009 filmul „Arrivederci” regizor: Valeriu Jereghi a fost nominalizat pentru premiile Erasmus Euro Media. Un produs gen dramă care  a pătruns adînc în sufletul spectatorilor. Regizorul basarabean pe lîngă premiul pe care la primit din Italia a mai reușit să adune încă 14 premii, desigur pe parcursul anilor de muncă.
      
      Un alt produs este filmul „Nuntă în Basarabia” regizor: Nap Toader, producător: Dan Rațiu a stîrnit multă vorbă în sensul bun al cuvîntului, între cele două maluri ale Prutului. Genul filmului este dramă, dragoste și comedie. În cele 90 de minute regizorul și-a propus că să arăte despre obiceiurile și tradițiile basarabenilor.
      
   Filmul: „Chișinău-o capitală europeană” a apărut la ecrane destul de recent în luna februarie a acestui an și a reușit să acumuleze mii de vizite pe You Tube. În rol de regizor și scenarist a evoluat Leontina Vatamanu. Filmul durează exact 20 de minute și a a fost reintitulat de către vizitatori drept o carte de vizită a orașului Chișinău. Cel mai iportant este faptul că pelicula apare în două limbi: româna și engleza ceea ce permite străinilor săși creeze anumite impresei chiar dacă nu au vizitat încă orașul.
   
   Nu pot să trec cu vederea nici operatorul Oleg Mutu care va reprezenta ţara noastră anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Acesta va participa festival cu două filme: primul realizat în România „După dealuri” regizor: Cristian Mungiu și cel de al doilea elaborat în colaborare cu regizorul ucrainean Sergei Loznitsa, filmul „În ceață” .
     
  Se pare că mai avem cu ce ne mîndri și la capitolul cinematografiei. Și poate cine știe în viitorul apropiat filmele noastre vor ajunge și întrece fantasticul produs la Hollywood.


Комментариев нет:

Отправить комментарий