Общее·количество·просмотров·страницы

суббота, 5 мая 2012 г.


Havuzul -universitar
     Adevăratele file istorice pentru Universitatea de Stat din Bălți încep din anul 1945, ceea ce nu înseamnă că mai înainte pe teritoriul campusului universitar se întindea un pustiu. E cunoscut faptul că învățămîntul pe bază modernă la Bălți își are rădăcinile din anul 1828.
Deja atunci cei ce munceau pe acest teritoriu anticipau un viitor lung atît în domeniul  învățămîntului cît și în cel al construcțiilor.
     Odată cu trecerea timpului aceste spuse s-au și realizat. Astăzi pe acest teritoriu au apărut, de ce să nu zicem monumente istorice ale campusului universitar. Sigur că mă refer la stejarul viguros din fața blocului trei, unicul havuz și cele două busturi ale lui Alecu Russo și Boris Glavan.
     Havuzul este principalul obiect despre care trebuie să vă vorbesc. Deși pare a fi atît de neimporatant totuși el este unicul loc unde poți vedea și afla cele mai interesante povești. Zilnic trecînd mulțimi de studenți nimeni nu cunoaște nimic despre istoria lui.
      Pe timpul cînd Ion Ciornâi era rector, s-a purces la înălțarea blocului trei și construirea havuzului. Pînă în anul 1960 exact în locul unde astăzi este plasat acesta, la cîțiva metre de stejar, era situată cantina. Dar la hotărîrea administrației cantina e demolată și încep pregătirile pentru noi realizări. Timp de patru ani a durat munca, astfel ca în 1964 havuzul începe să funcționeze.
Solul alimentat cu apă din belșug, pare să-i fie de folos, la numai cîțiva metri sub straturile de flori se află o fîntînă. Bătrînii de odinioară ai cartierului își aminteau că scoteau din ea cea mai bună apă. La facerea havuzului au participat o echipă formată din opt bărbați. Cel mai principal din ei fiind răposatul inginer Iurie Casprovici.

      În prezent de bună satrea havuzului se ocupă domnul Veceslav Zelenețchi. Dumnealui este cel ce face ca în timpul pauzelor să simțim prospețimea și răcoarea apei.  Totuși trebuie să recunoaștem că odată cu trecerea timpului  s-a schimbat designul, peretele albastru din interior se cojește și alte măruntaie ce țin de domeniul funcționării acestuia. Și numai cu începutul unui nou an , havuzul mai poate reprezenta un interes pentru noii studenți, căci pentru majoritatea acesta a devenit loc de întîlnire fiind înconjurat de fum de țigară.

Комментариев нет:

Отправить комментарий